Sakkaku

Sakkaku, een term die je niet vaak tegenkomt maar niet onbelangrijk binnen Lean. Het geeft aan hoe kun je leren van fouten als je het verkeerd hebt, Sakkaku is je instelling, noem het een attitude, om fouten toe te geven en en deze op termijn te vermijden. Als je het bij het verkeerde eind hebt, geef het dan toe. Je Mindset verandert hierdoor in positieve zin en je komt verder in je omgeving als je bekend staat als iemand die kan toegeven wanneer hij of zij fout zit.

In Hoofdstuk 2 van Taichi Ohno’s boek Workplace Management “You Are Wrong, Admit It” roept de vraag op waarom we de helft van de tijd ongelijk hebben… Dit kan zijn dat we iets altijd met veel vertrouwen zeggen dat we het wel weten, vaak genoeg is onze fundamentele manier van denken helaas verkeerd.

Sakkaku, de betekenis

Sakkaku, het woord dat in Japan wordt gebruikt, kan vertalen naar de betekenis: optische illusie of misvatting,. Zelfs het management heeft misvattingen of illusies en dus niet alleen de medewerkers binnen de organisatie. Sommigen vallen niet in de val van deze misvattingen en optische illusies doo toe te geven at als je het best fout kan hebben en leidt meestal tot om een overredingstechnieken te gebruiken, het kunnen revalideren en opnieuw te controleren is een grondbeginsel om de fout eerder en openlijk te herkennen zodat men sneller en beter naar een verbeterde oplossing kan werken.

Sakkaku