Excel

Excel en Six Sigma

Excel bied een scala aan tools die ook voor een groot deel geschikt is om aan de slag te gaan binnen Six Sigma, statistiek, Big Data, of bij Data analyse en kan dus gebruikt worden om onderzoek te doen in je data-set.

Voor wie Excel?

Alhoewel Minitab of welk ander software pakket voor de statistiek dan ook, een krachtig pakket is voor statistiek en het beoefenen van Six Sigma, de kosten zijn in lijn met de vele mogelijkheden. Niet iedereen wil en kan deze hoge aanschafprijzen betalen. Vaak heb je meer mogelijkheden en opties die niet nodig zijn voor de grootte van je onderneming of de verbeterprojecten die je doet… En om dan daarvoor een bedrag te moeten neerleggen van dik duizend euro’s is dan een relevante vraag… Tenzij je in een middelgroot tot een groot bedrijf werkt waar de kosten van zo’n software onder doen van de besparing(en) die je kunt behalen in het productie proces binnen de grootte van zo’n bedrijf.

Excel kan dus zeker een alternatieve vervanging zijn voor de kleine ondernemer die toch iets met de verkregen data en cijfers willen doen.

Office van Microsoft

De kosten voor een Office pakket zijn te overzien, zeker ook voor de kleine ondernemer. Tevens is er de laatste jaren veel verbeterd, zeker de Office 365 abonnementen. Zo’n abonnement kan op meerdere apparaten geïnstalleerd worden onder een en dezelfde licentie. En dat je data kan delen met collega’s in de Cloud is handig. Ik heb geen aandelen van Microsoft, maar het Office pakket ziet er goed uit en Excel kan een welkome tool zijn binnen Lean Six Sigma.

Enkele voorbeelden van Excel

Dit programma heeft van Microsoft gelukkig veel onder de motorkap, het is niet alleen geschikt om met wat cijfers en formules een paar berekeningen te laten maken maar er kan meer gedaan worden. Denk aan (draai) tabellen voor een budget of om een begroting te maken. Er zijn gelukkig meer mogelijkheden dan deze, denk aan het berekenen van iets als min-max, de modus of de standaard deviatie, mediaan of gemiddelden van een reeks..

Wanneer gebruik je nu Minitab en wanneer Excel? Minitab is geavanceerder maar mist soms weer basis functionaliteiten van Excel. Minitab is zeer uitgebreid maar specifiek statistische projecten waar soms Excel tekort schiet. Een klein overzicht tussen Excel en Minitab zie je hieronder in een kort overzicht.

Minitab is zeer geavanceerd voor de volgende analyses;

 • Gage R&R
 • Determination Sample Size
 • Calculation Cpk and Ppk
 • Distribution Identification tools
 • Grafische Analysis tool
 • Hypothese Testing
 • Regressie Analyses
 • Trend Analyses
 • DOE
 • Control Charts, meerdere
 • Etc…

Als je geen beschikking hebt over Minitab of een ander programma dan is Excel toch het startpunt en wellicht het eindpunt in je project om de nodige ‘zero defects goal‘ te bereiken. Excel is dan toch een prima keuze. Zeker als het geen groot project is en je Dataset redelijk beheersbaar is.

De vraag wat je nu moet gebruiken is meer afhankelijk hoe je dus je projectresultaat definieert om een ‘zero defects goal’ te bereiken. Afhankelijk van de grootte van je data-set of de grootte van het bedrijf waarvoor je verbeterproject als opdracht hebt gekregen maak je de keuze.

Overzicht van Tools met Excel

Hier alvast enkele artikelen van Lean en 6 Sigma tools die beschreven zijn en die goed met Excel te maken zijn;

Welke functionaliteit gebruik je nu in Excel?

Enkele voorbeelden worden hier genoemd maar is bij lange niet compleet. Een korte lijst: staafdiagram, lijn of Gantt grafiek. Denk ook aan de spreidingsplot, cirkel diagram, of de boxplot of een radargrafiek. En vergeet de Pareto grafiek of de 100 procent stacked bar chart niet. Deze zijn juist vrij makkelijk te maken, daar is geen Minitab of een ander statistisch (duur) softwarepakket voor nodig.

Vaak kun je ook nog add-in’s aanschaffen tegen een klein prijsje, er zijn ook gratis add-in’s om extra functionaliteit in te brengen in Excel, of kijk gewoon eens bij de Top 50 add-in’s.

Excel en de Analysis Toolpak

Vergeet in ieder geval in Excel niet de add-in MS EXCEL ANALYSIS TOOLPAK te activeren, dat is al vast een goed begin om binnen Excel met een dataset aan de slag te gaan.

Kortom, nog vele interessante artikelen die opgemaakt moeten worden. Dus, mocht je ideeën hebben welke onderwerpen besproken moeten worden waarbij Excel de basis vormt om te gebruiken bij je Lean Six Sigma verbeterprojecten. Dan kan onder aan de pagina een berichtje achtergelaten worden met je ideeën.

Hoor graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *