Scatter plot

Time series plot

Time serie plot gecombineerd met een histogram zijn de 2 meest gebruikte grafische tools binnen 6 Sigma. Het is een grafiek die de data plot in volgorde van tijd dat iets voorkomt, het laat je ‘time-based’ zien wanneer veranderingen en trends voordoen op een bepaald moment.

Time series plot versus histogram

 • Trends die omlaag of naar beneden gaan
 • Veranderingen in aantallen of variaties
 • Verschillen tussen korte en lange termijn
 • Herhaalde patronen of cyclussen
 • Iets wat afwijkt van het normale patroon (random)
Time series plot.jpg
Time series plot1.jpg
Time series plot2.jpg

Let Op! Er zijn 3 punten van belang wanneer je data vanuit een Histogram gebruikt in een Time Series plot;

 1. Zorg dat de sample-data in tijd geordend is, zo niet dan is de sample-data nutteloos!
 2. Mixed proces, soms kan het zijn dat er binnen Time Series plot 2 verschillende (OPEX pag.131) proces zichtbaar wordt. De sample-data zal dan gescheiden moeten worden om een goede Time Series plot te kunnen maken.
 3. Mixed trends and Patterns, als er een terugkerende patroon en Upwards naar boven de trend is, dan is een Trend Analyse (OPEX pag. 134) beter om te onderzoeken van de sample-data.
Book OPEX pag.: 130 (en 73 & 79-81)
Minitab  : Graph > Time Series Plot
File   : Courier Process.mpj
Example     : In dit voorbeeld is er een single Time Series plot uit een kolom de data genomen (Minitab: Simple), als er meerder kolommen zijn dan kies je de Multiple optie binnen Minitab.
Cause and Effect: 
Data Types    : 
Next Step(s)   : 
Interpreting the Results;
Wees altijd voorzichtig in het lezen van een Time series plots, je ziet er soms makkelijk iets in wat er mogelijk niet is. Een conclusie is snel genomen op basis van enkele data-points, dit terwijl deze enkele data-points mogelijk discutabel zijn.

In de grafiek worden de gewichten van de Parcels weergegeven in de tijd. Er is geen patroon en het ziet er stabiel (geen ups & downs) uit.
Mocht een meer 'advanced technique' nodig zijn om de stabiliteit van een proces in tijd te onderzoeken dan kan de Run Chart of de SPC Chart (OPEX pag.249) gebruikt worden, beiden bieden betere Time Series plots.