Projection Bias

Projection Bias

Projection bias wat is dit nu eigenlijk? Iedereen die communicatietrainingen heeft gehad zal dit herkennen… Omdat elk individu op een andere (eigen) wijze tegen een probleem aan kijkt is het dan ook belangrijk om al die verschillende kijk-wijzes te benutten als je het probleem bespreekt. Als elk individu in zijn – haar brein niet in de juiste kleur of het juiste probleem hebben staan, is het maar knap lastig om dit binnen een team een oplossing voor te bedenken. Projection bias dus!

Kenmerken van Projection bias

Projection Bias

Alle mensen hebben de neiging om zijn of haar eigen gedachte, geloof en overtuigingen op anderen te projecteren. Soms nemen we aan dat anderen precies zo denken, werken en voelen als wijzelf.

De kans is groot dat je belangrijke informatie mist en onterecht denkt dat iedereen op dezelfde manier tegen het(zelfde) probleem aankijkt. Daarom is het binnen het communiceren best handig om enkele handvatten er bij te hebben waar een ieder gebruik kan maken tijdens bijvoorbeeld een bespreking. Ook een standup-meeting kan uitkomst bieden om zaken bespreekbaar te maken, je geeft een ieder de kans om zijn of haar visie op iets te uiten. Dit zorgt ervoor dat de bias zo klein als mogelijk gehouden wordt. Iedereen weet war het over gaat en de consensus zal steeds beter worden.

NIVEA, is een acroniem

  • Niet
  • Invullen
  • Voor
  • Een
  • Ander


Er zijn ook nog enkele andere acroniemen te weten;

Laat OMA thuisOordelen, Meningen en Adviezen niet geven
Neem ANNA meeAltijd Navragen, Nooit Aannemen
Gebruik LSDLuisteren, Samenvatten en Doorvragen
Wees geen OENOpen, Eerlijk en Nieuwschierig
Maak je niet DIKDenk IKwaliteiten
Projection bias